Türkiye’de Genleştirilmiş ve Sıkıştırılmış Polistiren Köpük Endüstrilerinde Çevresel Performansın Artırılması Projesi (HBCD Projesi)’nin 3. Teknik Çalıştayı “Alternatif Alev Geciktiriciler” konu başlığı altında gerçekleşti
Türkiye’de Genleştirilmiş ve Sıkıştırılmış Polistiren Köpük Endüstrilerinde Çevresel Performansın Artırılması Projesi (HBCD Projesi) kapsamında “Alternatif Alev Geciktiriciler” konulu 3. Teknik Çalıştay, 01 Mart 2024 tarihinde gerçekleşti.
01 Mart 2024 tarihinde Bakanlığımız ile İZODER ve EPSDER işbirliğinde Ankara’da Point Hotel’de gerçekleşen 3. Teknik Çalıştay’a ilgili kurum ve kuruluşlar ile HBCD Projesinin faydalanıcı firmalarının temsilcileri katılım sağladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB), Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı Sn. Nihat Yaman’ın açılış konuşması ile başlayan teknik çalıştay İZODER Genel Sekreteri Sn. Timur Diz’in moderatörlüğünü yaptığı “Alternatif Alev Geciktirici Kullanımının Yalıtım Ürünlerine Etkileri” konulu panel ile devam etti. Panele, Proje faydalanıcı firması olan ve EPS sektöründe faaliyet gösteren Aschem’den Sn.Tolga Özkan, yine Proje faydalanıcı firması olan ve XPS sektöründe faaliyet gösteren Dinamik Isı’dan Sn. Alp Akif Akdaş konuşmacı olarak katılmış ve alternatif alev geciktirici denemeleri sırasındaki deneyimlerini aktarmışlardır.
“Alternatif Alev Geciktirici Çalışmaları ve Ürün İyileştirmeleri” başlıklı birinci oturumda Isochemicals’tan Sn. Kaan Dadalı “XPS ve EPS İçin Alev Geciktiricilerin Ve Katkı Maddelerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği”, Oceanchemicals’tan Sn. Ronald Wilner “EPS ve XEPS/XPS’lerde Kullanılan Alev Geciktiriciler” konu başlıklarında katılımcılara bilgi verdiler.
Çalıştayın ikinci oturumunda “Monomerik ve Polimerik Alev Geciktirici Alternatifleri” konusu ele alındı. Bu oturumda, Lanxess’ten Sn. Dr. Patrick Jacobs “Polistiren Köpükler İçin Sürdürülebilir Yangın Geciktiriciler”, Sn. Shandong Sunris’ten Lou Bing “Alternatif Alev Geciktirici Çin deneyimi” hakkında bilgi paylaşımında bulundular.
Çalıştay’ın öğleden sonraki programında, TENMAK Bor Araştırma Enstitüsü’ne (BOREN) kurum ziyareti gerçekleştirildi. Kurum ziyareti kapsamında TENMAK Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) yetkilileri tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personeline, HBCD Projesi paydaşlarına ve faydalanıcı firma temsilcilerine kurum bünyesinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verildi ve kurum bünyesindeki laboratuvarlar ziyaret edildi.